Léto nahrává bacilům. Uklízejte proto častěji

Léto je typickým obdobím odpočinku, dovolených a výletů, ale také úklidu. Ve skutečnosti existují některé předměty a oblasti pro domácnost, které v tomto nádherném období vyžadují větší pozornost.

Teplejší a vlhčí podmínky jsou ideální živnou půdou pro mikroby, o které nikdo nestojí. Dalším důvodem, proč je třeba některé předměty v létě čistit častěji, je jejich častější používání. Co by vaší pozornosti nemělo uniknout?

Kuchyně

Dobře, kuchyně je místnost, ne konkrétní předmět, ale právě u ní to celé začíná. Bývá „špinavější“ z hlediska růstu bakterií, hromadí se v ní zbytky jídla a kvůli zvýšené vzdušné vlhkost z vaření a tekoucí vody v kombinaci s kožním mazem je o přítomnost bacilů postaráno. Proto kuchyně potřebuje častější čištění než jiné oblasti.  

Spotřebiče

Letní vedro způsobuje růst plísní ve vašich spotřebičích (myčky nádobí, pračky a drtiče odpadu). Poznáte to podle shnilého zápachu, který můžete odstranit octem a jedlou sodou. K ošetření páchnoucí pračky odborníci doporučují přidat ocet do bubnu a jedlou sodu do zásobníku na prášek a poté spustit horké praní.

Prostěradla a ručníky

V létě je vám větší horko, častěji a víc se potíte, takže roztoči mají žně. Určitě perte alespoň jednou týdně, a to v chladnější či teplé vodě – nikdy ne horké. To proto, abyste nesrazili a nepoškodili vlákna. Zároveň se ujistěte, že používáte správné množství pracího prostředku. Kromě lůžkovin je také dobré častěji prát ručníky.

Oblečení

Propocené oblečení neházejte do koše, nejprve ho nechte úplně uschnout a před uložením do skříní se ujistěte, že skutečně není vlhké. Léto může také přinést více nečistot a mastnoty – zejména ve formě skvrn od trávy a opalovacího krému.

K čištění skvrn od trávy použijte roztok sestávající ze dvou dílů vody a jednoho dílu bílého octa. Oblečení do něj namočte na 15 minut a poté vyperte. Pokud se vám udělají skvrny od opalovacího krému, osušte je suchým hadříkem, zasypte kukuřičnou moukou a nechte zhruba 30 minut odpočívat. V závěru odstraňte přebytečný prášek a přetřete saponátem.

Filtry a průduchy klimatizace

Vaše klimatizační jednotky v létě pracují mimořádně tvrdě. Když se filtr v nich ucpe prachem, špínou, zvířecími chlupy a jinými částicemi, sníží to proudění vzduchu do systému, což zvýší výkon samotné klimatizace. Z tohoto důvodu filtry čistěte častěji než kdykoli jindy.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9215855/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat